De psychedelische revolutie; Johns Hopkins University

Psychische heling

Psychedelische therapie maakt gebruik van bewustzijnsverruimende stoffen als hulpmiddel bij psychische heling. In deze vorm van begeleiding worden natuurlijke verbindingen uit psychedelische middelen ingezet om diepgewortelde patronen, trauma’s en verslavingen te doorbreken. Wat deze aanpak bijzonder maakt, is dat de positieve effecten vaak lang aanhouden — ver voorbij de duur van de werkzame stof zelf. Veel mensen ervaren na één sessie al een blijvende verschuiving in perspectief, stemming en zelfinzicht.


Johns Hopkins University 

Over de hele wereld worden natuurlijke stoffen uit psychedelische middelen onderzocht en toegepast binnen de geestelijke gezondheidszorg. Ze blijken waardevol bij het behandelen van onder andere angststoornissen, trauma en andere psychische klachten. Eén van de meest toonaangevende instituten op dit gebied is de Johns Hopkins Universiteit in de VS, waar al jarenlang intensief wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt. De resultaten wijzen op veelbelovende effecten, zowel op korte als lange termijn.


De eerste studies, gepubliceerd in 2006 en 2008, lieten al zien dat één enkele sessie met psilocybine langdurige positieve effecten kan hebben. Zo gaf 67% van de deelnemers aan dat de ervaring tot de meest betekenisvolle momenten in hun leven behoorde. Deelnemers rapporteerden tot 14 maanden na de sessie een verbeterde stemming en levenshouding. Maar liefst 64% voelde zich positiever en meer verbonden met het leven.


Ook bij angst en depressie, met name in de palliatieve zorg, blijkt psilocybine effectief. Kankerpatiënten die deelnamen aan een sessie ervoeren minder angst voor de dood en een afname van depressieve gevoelens — vaak al na één behandeling.


In latere onderzoeken (2012 en 2015) werd duidelijk dat een spirituele ervaring tijdens de sessie een belangrijke rol speelt in het therapeutisch effect. Niet alleen mensen met een ernstige ziekte, maar ook mensen met verslavingen of psychische klachten rapporteerden diepgaande, positieve veranderingen in hun leven.


Een studie onder 444 respondenten toonde aan dat het gebruik van andere middelen zoals cannabis en opioïden afnam na een psychedelische sessie. 69% van de deelnemers gebruikte minder stimulerende middelen na slechts één ervaring.


Bovendien bleek uit onderzoek in 2020 dat psilocybine de hersenen plastischer maakt: het stimuleert emotionele verwerking en versterkt de onderlinge verbindingen tussen hersengebieden. Dit draagt bij aan een beter functioneren van het brein en vergroot de kans op blijvende verandering.


Bronnen

  • https://hopkinspsychedelic.org/ (op de website van Johns Hopkins kun je alle onderzoeken vinden die in het artikel genoemd worden).
  • https://www.jellinek.nl/informatie-over-alcohol-drugs/drugs/paddos-truffels-psilocybine/verslaving 
  • https://www.jellinek.nl/familie-en-omgeving/naasten/drugsinfo-voor-naasten/paddos 


26 juni 2025
In onze moderne samenleving, waarin prestaties, snelheid en constante beschikbaarheid centraal staan, raken steeds meer mensen uitgeput. Niet zomaar moe, maar volledig opgebrand. Een burn-out is een diepgaande mentale, emotionele en fysieke uitputting die ontstaat na een langdurige periode van overbelasting. Het is geen modewoord of tijdelijke dip, maar een serieuze aandoening die het functioneren op alle levensgebieden kan ontwrichten. 
24 juni 2025
Wat is trauma en hoe beïnvloedt het ons brein en gedrag?
24 juni 2025
Een eeuwenoude relatie tussen mens en plantmedicijn